photo-1613587260971-3900c790ab82
Skrevet av:

Monica Kristoffersen Skog

Ammestart

Mange gravide damer tenker, forståelig nok, først og fremst på fødselen og forbereder seg på den. Umiddelbart etter babyen er født starter ammingen, og den kan det være litt lurt å forberede seg på også.

De to viktigste tipsene til en god ammestart er: 

 1. Forbered deg allerede i svangerskapet! Les om amming, ta et ammeforberedende kurs eller snakk med jordmor i svangerskapet. Forbered deg spesielt go optimal ammestilling og leie av babyen og sugetak. Sugetaket er det aller viktigste for at du skal få melk, unngå å få vondt og at babyen skal få tak i melken. 
 2. Få hjelp og god veiledning etter babyen er født. Dette har du krav på! 

Skrevet av ammeveileder Monica Kristoffersen Skog

Her får du noen flere gode tips til forberedelse til en god ammestart 

 

Den første ammingen: den gyldne timen og brystkravling

Når babyen legges på magen til mammaen sin etter den er født aktiveres dens medfødte reflekser og den vil finne veien til puppen selv. Lukta etter fostervannet er lik lukta på brystet ditt, og babyen vil bruke sin velutviklede luktesans for å finne brystet. Den vil gå gjennom ulike faser på veien og det er viktig at babyen får tid og ro til dette.

Babyen din vil vekselsvis: 

 1. kravle

Den trekker til seg beina og tar spenntak opp mot målet

 1. sikle
 2. søke med hånden og munnen

Innimellom alt dette vil den sove og gråte litt. Det er en del av prosessen. 

 

Babyen din er din aller viktigste og beste ammeveileder. 

En magisk prosess som gir mestringsfølelse for både mamma og baby! Faktisk så viser forskning at mor har en bedre ammeopplevelse og ammer lenger ved at det blir lagt til rette for dette etter fødsel. La deg selv imponere av hva en nyfødt baby klarer, la hen vise deg hvor sterke hens instinkter er og hva hen har øvd på inne i magen. Babyen din er din aller viktigste og beste ammeveileder. 

Dette kan ta 10 min eller en time, eller kanskje tar den ikke puppen før 2 eller 3 forsøk. Vær tålmodig og la baby ta puppen når du er klar. Dersom babyen ikke har tatt brystet innen de første timene etter fødsel, kan du rulle på brystknoppene og håndmelke litt for å sende signaler til kroppen om at babyen er født og den må lage melk. 

Og du; om du og babyen din blir adskilt etter fødsel, kan dere få denne gylne timen når dere møtes igjen. Det er aldri for sent for magi .

 

Dette er det viktigste den første tiden: 

 1. Se på babyen, ikke på klokka. Amme når babyen viser tegn til det og la den ligge så lenge den vil. Legg bort "ammetimeplanen". Noen babyer har flere små måltid, noen har færre store. Noen har en blanding. 8 - 12 ganger i døgnet er normalt. Mange ammer mer og det er også helt normalt. La babyen veilede deg! Babyen skal få amme så ofte den vil, men ikke så sjelden den vil. Husk at det er antall ganger i løpet av 24 timer som er det viktigste, ikke nødvendigvis hvor mange timer det gikk siden sist
 2. Sørg for at babyen har et godt dietak fra starten, et riktig dietak vil si:
 • Mye bryst i munnen
 • Mer bryst under underleppen enn overleppen. Dette kalles et asymmetrisk dietak.
 • Overleppe nøytral og avslappet og undereppe er utovervendt, det vil si at du skal klare å se litt av det røde på leppene.

For å få til dette er det noen ting du skal tenke på:

 • Ha hele babyen vendt mot deg, mage mot mage. Ører, skuldre og hofte i en linje. 
 • Pek brystknoppen mot nesen, slik at babyen må bøye hodet sitt litt bakover. På denne måten får hen til å gape stort og legg haken til brystet først. 
 • Ha babyen tett inntil deg. Magen mot din mage og hake og kinn i kontakt med brystet. Mange er redd for at babyen ikke får til å puste, men dersom hodet er bøyd bakover, vil nesen bli fri.

 

Ta vare på deg selv etter beste evne og ta imot hjelp. 

3️. Kapsle deg inn i ammebobla. Det er deg og babyen den første tiden. Det er mye amming, ofte mer enn man er forberedt på. Lag deg en ammestasjon med vannflaske, litt mat, fjernkontrollen og mobilen. Noen ganger blir man sittende der noen timer. Det er greit å bli overveldet over hvor mye ammingen krever av deg i starten. Ta vare på deg selv etter beste evne og ta imot hjelp. 

4️. Stol på deg selv og senk skuldrene. Du kommer langt med troen på at dette får du til. 

5️. Be om hjelp tidlig dersom du strever. Amming skal ikke være vondt. Føler du at noe er feil, ta kontakt med helsestasjon, ammepoliklinikk, en ammehjelper eller ammeveileder. Stol på instinktet ditt! 

 

Melkeproduksjonen

Den aller første melken heter råmelk, en tykk, gul og spesielt næringsrik melk. Denne kommer i små mengder. De små mengdene som kommer hjelper når babyen skal øve på å koordinere å suge, puste og svelge. 

Når melkeproduksjonen din begynner å komme skikkelig i gang , rundt 3-5 dag etter fødsel, kan puppene  bli store, harde og vonde. Dette er på grunn av økt blodtilstrømming noe som igjen gir mer væske i brystvevet. Dette er en fysiologisk endring i brystene dine som er helt normal og forsvinner innen ca 1 uke. Denne brystsprengen er altså ikke bare melk, men også vann i brystvevet.Den kan også være vond og gi noen utfordringer. 

 

Såre brystknopper

Akkurat i denne fasen er det mange mødre som opplever å bli ekstra såre da det kan være vanskelig for babyen å få et godt dietak da brystet rett og slett er for hardt til å få nok bryst i munnen. I tillegg kan vevsvæske gjøre at utførselsgangene (der melken kommer ut av brystet) klemmes sammen, noe som gjøre det vanskeligere for melken  komme ut.

For å mykgjøre området rundt brystknoppen kan du bruke cottermanns håndgrep. Dette presser overskuddsvæske tilbake i kroppen, og brystene blir mykere. Du kan i tillegg håndmelke litt før du legger til brystet for å mykgjøre brystene ytterligere. 

Dersom du har mye ubehag mellom amminger kan det hjelpe å legge på varme omslag og bruk gjerne ammeinnlegg i ull.

Unngå å pumpe brystene, da en brystpumpe vil trekke overskuddsvæske fram i brystet og gjøre det verre.

Vil du holde deg oppdatert - motta nyheter fra Foreldrelandsbyen

Legg igjen din e-post for motta informasjon om nye artikkler, webinarer og andre aktivteter.
Din e-post

Hvor du bor

Hva og hvor ofte vi sender ut informasjon

 • Artikkler om barn, foreldre rollen.
 • Informasjon om fordrag og webinarer som holder.
 • Informasjon og lokale aktiviteter.
 • 1-2 ganger i mnd.

Andre artikler

Hva trenger barn når noen i familien blir syk eller dør?

Når barn blir pårørende Mange familier opplever hvert år at en i familien får en sykdom, har en funksjonsnedsettelse, et rusavhengighetsproblem eller er i fengsel. Barn i disse familiene kalles bar...

Parforhold, foreldreskap og tilknytning

Dine verdier som forelder påvirkes av din oppvekst  Å gå fra å være to kjærester til å bli to foreldre sammen er en av de største overgangene et parforhold kan gå gjennom! Det hele kan ta relasjone...

Hvordan få til en god og trygg barnehagetilvenning

Majoriteten av norske foreldre har barnet sitt i barnehagen fra 1 års alder, og noen velger hjemmeomsorg. Det er du som forelder som bestemmer om barnet ditt skal i barnehage eller ikke, og når bar...

Foreldrelandsbyen lokalt

Foreldrelandsbyen  i ditt fylke, er et sted hvor du kan søke kontakt med andre, tilby og be om hjelp.  Du finner gruppen din ved å søke Foreldrelandsbyen i ditt fylke på Facebook.

I Foreldrelandsbyen er det rom for alle;
De som ønsker eller venter barn, de med småbarn, litt større barn, tenåringer eller voksne barn. 

Psykolog Janette Røseth

foredrag@2x

Foredrag

Livssorg I familien- når våre barn strever eller blir syk
2022-10-23