275396676_624833008725126_5202304017925495435_n
Skrevet av:

Kristoffer Nes Langemyhr

Bærepappa

Allerede med første barn begynte jeg å bære etter bare noen uker, da i bæresele. Vi hadde før fødsel kjøpt oss bæresele, og siden førstemann nektet all form for vogn og eneste han egentlig ville var å være på en av oss, så da ble bæretøy løsningen.

Etter hvert som barnet vokste opp, og Fruen sin interesse for bæresjal økte, ble til slutt jeg også bitt av basillen og ble sjalpappa! Dessverre er det ikke mange av oss.

Ga mestringsfølelse som pappa

Etter det har jeg bært mye, og da barn nummer to kom like før lockdown i fjor, så bar jeg henne i sjal fra fødestuen og til barselhotellet. Det var noe helt spesielt å føle nærheten og tryggheten som jeg synes bæring gir, med en nyfødt! Etter det har det blitt mange timer i sjal.
Mye av min trygghet i rollen som pappa føler jeg har kommet gjennom bæring. Med bæring har jeg klart å roe ned, trøste og bysse, og tryggheten har blant annet gjort det lettere å ta over permisjonen. Når man har fått barnet opp i sjalet eller bæreselen, så har man allerede gjort en liten innsats, noe som gjør at man kanskje prøver å bysse litt til eller forsøker å roe ned litt til, og lettere komme over kneika som gjør frustrasjon om til mestringsfølelse.

Skrevet av Kristoffer Nes Langemyhr

Praktisk i hverdagen

I tillegg er jo bæring særs praktisk! Den største utfordringen er is, men der finnes det heldigvis både piggsko og brodder. Trapper, smale stier, gjørme og trikkeskinner kan være store utfordringer for vognhjul, men ikke noe problem når man bærer. Og på en måte kan det ofte være enklere for fedre å bære barna enn for mødre: Fedre lukter som regel ikke melk! Noe som kommer godt med hvis man skal forsøke å få et barn som allerede er god og mett, til å sove.
Jeg har aldri vært særlig fan av begrepet «avlaste mor», men i mangel på et bedre ord gir bæretøy en god måte for fedre å «avlaste» mor. De første ukene med nyfødt kan være veldig intensive, og det å kunne gi mor et pusterom i hverdagen til å kunne ta en dusj eller kunne drikke en varm kopp te eller kaffe, kan gi stor verdi for hele familien.
Og som nevnt tidligere: Det er faktisk litt enklere å bare prøve litt til når man allerede har lagt en innsats i å få barnet opp i bæretøyet. Bæretøy begrenser også slitasjen som byssing og bæring i armene kan gi på kroppen, for bæring blir det gjerne uansett.

Turen hjem blir en stor lang klem

Til slutt håper jeg at flere fedre velger å bruke bæretøy. Personlig synes jeg det er en god og enkel måte å gi barna mine trygghet og nærhet. Tilknytningen jeg føler det skaper mellom meg og mine barn, kan jeg ikke si at jeg har følt like sterkt på andre måter.
Følelsen av både en nyfødt som sover trygt og godt i sjalet, mens jeg enten går en tur, smårydder hjemme eller rett og slett bare sitter og spiller eller jobber, er enormt koselig. Eller en ekstremt pratesyk toddler på ryggen på vei hjem fra barnehagen, som peker på alt mulig rart og gir en full oppsummering av dagen. Og siden han er i «ørehøyde», så er det også enklere å snakke sammen mens man går. Turen hjem blir en stor, lang klem.
Har du noen spørsmål eller erfaringer å dele? Og hvis du er nysgjerrig på bæring av barn, så er det bare å melde seg inn i «Norsk Bæregruppe» på Facebook.

Vil du holde deg oppdatert - motta nyheter fra Foreldrelandsbyen

Legg igjen din e-post for motta informasjon om nye artikkler, webinarer og andre aktivteter.
Din e-post

Hvor du bor

Hva og hvor ofte vi sender ut informasjon

  • Artikkler om barn, foreldre rollen.
  • Informasjon om fordrag og webinarer som holder.
  • Informasjon og lokale aktiviteter.
  • 1-2 ganger i mnd.

Andre artikler

Hva trenger barn når noen i familien blir syk eller dør?

Når barn blir pårørende Mange familier opplever hvert år at en i familien får en sykdom, har en funksjonsnedsettelse, et rusavhengighetsproblem eller er i fengsel. Barn i disse familiene kalles bar...

Parforhold, foreldreskap og tilknytning

Dine verdier som forelder påvirkes av din oppvekst  Å gå fra å være to kjærester til å bli to foreldre sammen er en av de største overgangene et parforhold kan gå gjennom! Det hele kan ta relasjone...

Hvordan få til en god og trygg barnehagetilvenning

Majoriteten av norske foreldre har barnet sitt i barnehagen fra 1 års alder, og noen velger hjemmeomsorg. Det er du som forelder som bestemmer om barnet ditt skal i barnehage eller ikke, og når bar...

Foreldrelandsbyen lokalt

Foreldrelandsbyen  i ditt fylke, er et sted hvor du kan søke kontakt med andre, tilby og be om hjelp.  Du finner gruppen din ved å søke Foreldrelandsbyen i ditt fylke på Facebook.

I Foreldrelandsbyen er det rom for alle;
De som ønsker eller venter barn, de med småbarn, litt større barn, tenåringer eller voksne barn.