Monica Kristoffersen Skog
Når du skal flaskemate babyen kan det være flere spørsmål som dukker opp. Her kan du finne informasjon og konkrete tips som gjør det enklere for deg:
Hvordan gir jeg melk på flaske?
Husk at babyen også skal ha godt tak på flasketuten. Mye av flaskesmokken i munnen og vid vinkel i munnvik. Det skal være kontakt med slimhinner på innside av lepper for å forsegle vakuumet, det vil si at leppene ligger utover. Dette reduserer også tilgang på luft når babyen spiser.
La babyen ligge tett inntil deg, hold gjerne øyekontakt og la måltider være en fin tid for tilknytning.
Dersom babyen din helt eller delvis får melk på flaske, uansett om det er MME eller pumpet morsmelk, er det lurt å praktisere langsom flaskemating. Hovedprinsippene her er at babyen skal få drikke i eget tempo, drikk den mengden den ønsker og ha mulighet til å ta pauser. Akkurat sånn som et brystmåltid. Dette er spesielt viktig dersom du delammer, sånn at babyen ikke skal begynne å foretrekke flaska fordi melken kommer lettere og raskere,
Dette er prinsippene;
- Bruk en flaske med få og små hull slik at babyen må jobbe litt for å få melken.
- La babyen sitte i en oppreist posisjon, som om det sitter men litt bakover
- Flasken legges til leppene sånn at babyen får ta den selv og selve flasken holdes i en vannrett posisjon sånn at det ikke kommer for mye av gangen
- La barnet få ta pauser ved å legge flasken litt ned
- La babyen få avslutte måltidet. Ikke prøv å stimulere for å få det til å drikke opp melken.
- La også barnet suge på hele flaskesmokken og ikke bare helt på tuppen.
Dersom babyen er anspent eller andpusten når den drikker fra flaske, kan det lønne seg å senke farten mer.
Hvor mye skal jeg gi?
Mange blir usikre på hvor mye melk de skal lage til måltidene. Det er det ikke noe nøyaktig svar på, men akkurat sånn med amming, skal babyen styre dette også selv. Når babyen skal få mat på flaske skal den styre hvor mye og hvor ofte den skal spise. Kanskje spiser det flere små måltider eller færre store. Dette er individuelt og forandre seg fra dag til dag og over tid. Dersom du lagde for lite, kan du lage litt mer neste gang.
Hvilken flaske skal jeg bruke?
Hvilken flaske du bruker kan bestemmes av babyens preferanser. Det er mulig dere må prøve dere fram på ulike flasker. Vær obs på flasker med bred base da noen babyer kan ende opp med å suge kun ytterst på flaskesmokken. Dersom du ammer i tillegg til flaske vil jeg anbefale en flaske med langsom flow, det vil si at melken ikke kommer så fort slik som på brystet.
Morsmelkerstatning på flaske
- Pulver skal blandes i 70 grader for så å avkjøles, dette for å drepe bakterier som kan være i pulveret.
- Dersom du lager på forhånd skal det kun stå i kjøleskap i 24 timer og kjøleskapet bør ha 5 grader
- Hvis babyen ikke drikker opp melken du har laget, kan du gi den innenfor to timer.
- For å få drikkeklar melk kan du koke vann og la det stå i kjøleskapet. Bland pulveret i kokende vann (ca halv mengde) og rist godt, fyll etter med kokt avkjølt vann.
- Melk på farta: ta med en termos med kokt vann og en beholder med kokt avkjølt vann (beholderen bør kokes først). Ha små beholdere med ferdig oppmålt pulver.
- Det er ulike typer MME (1,2 og 3). Nyfødte skal ha av type 1.
- Babyen bruker mer energi på å fordøye MME i tillegg til at innholdet er konstant (det vil si at det ikke endrer seg slik som morsmelk), derfor økes mengde gradvis etterhvert som baby vokser.
- De fleste typer MME inneholder det samme og er laget av kumelk. Det finnes også typer for barn med allergier.
- Husk god håndhygiene og sterilisering av flasker.
Vær oppmerksom på at det er nye retningslinjer fra Helsenorge angående tilskudd av D-vitamin og tran.
- Det er ingen barn under 1 år som skal ha tilskudd av tran!
- Barn som får MME skal ikke lenger ha noen tilskudd av vitaminer. Årsaken er at morsmelkerstatning nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyren DHA enn tidligere
- Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør få D-vitamindråper fra de er ca. 1 uke gamle. De skal ikke ha tran fordi morsmelken inneholder nok av omega-3-fettsyren DHAB
- Barn som delamme bør få D-vitamin dråper dosert etter hvor mye MME de får
Morsmelk på flaske
Delamming
Dersom du delammer, enten av valg eller fordi du av ulike grunner var nødt, kan det være greit å være oppmerksom på en del ting for å unngå flaskepreferanse. Dette for å bevare mest mulig av ammingen, dersom det er det du ønsker.
Opplever du at baby ikke vil ta puppen etter å ha fått flaske? Eller er mer utålmodig på puppen? Det er flere faktorer som kan gjøre dette.
1️. Flaskesmokken gir en hyperstimuli i ganen da flaskesmokken er hardere og mer tydelig enn et bryst og en brystknopp.
2️. Melkeflow. Melken kommer lettere og raskere fra en flaske i tillegg til at det krever mindre jobb.
3️. Babyen trenger ofte ikke å gape like høyt for å få flasken, noe som kan gjøre at de også kan gjøre dette på brystet.
4️. Sugeforvirring. Sugeforvirring handler om at babyen bruker annen muskulatur på å suge på flasken. Dette kan gjøre at muskulaturen som brukes på brystet kan bli noe svakere.
5️. De kan ha et smalere sugetak og flaskesmokken ligger lenger lengre fram i den harde delen av ganen framfor bak i den myke delen av ganen.
For noen er dette en overgangsfase til fullamming, for andre passer det med delamming eller at det ble vanskelig å få opp melkeproduksjonen til babyens behov.
Så, hva kan du gjøre om babyen blir utålmodig på brystet?
1️. Legg noe kaldt på brystknoppen før amming for å gjøre den mer framtredende og form brystet ditt slik at det blir en mer tydelig stimuli i ganen.
2️. Langsom flaskemating. Etterlign melkeflowen i brystet: på brystet må babyen suge litt før melken kommer, deretter kommer det en god klunk med melk før det blir mindre og mindre, en liten pause med kun litt melk før ny utdriving og en ny klunk med melk. Se også egen post på langsom flaskemating.
Du kan også starte utdrivingen før du legger til babyen sånn at melken er tilgjengelig i tillegg til å gjøre melkekompresjoner når babyen blir utålmodig for å øke flow på brystet.
3️. Sørg for å peke flaskespissen opp mot nesen sånn at babyen må bøye hodet bakover og gape høyt også her.
4️. Sugeforvirring er ikke så mye å gjøre me annet enn å gi mat på en annen måte, men det er viktig å påpeke at dette ofte ikke er problemet. Det er gjerne andre elementer med bryst - flaske som påvirker mer.
5️. Sørg for at babyen har mye flaske i munnen og at flaskesmokken ligger langt bak i den myke delen av ganen. Det kan være verdt å prøve seg fram på flaskesmokker.