Løvemammahjernen
Skrevet av:

Ingvill Øvsthus

Løvemammahjernen

Kjære deg som er mamma eller pappa til en baby i eller utenfor magen!

Når vi blir foreldre, så kan vi oppleve å få skremmende og overraskende tanker. For eksempel kan det dukke opp bilder av at vi slipper taket i barnevogna med vilje, tar en brødkniv og stikker babyen vår, kaster den ut vinduet eller ser for oss at andre skader ungen vår.

Vi kan tenke ganske så mye forskjellig, og det er lett å tenke at man er unormal eller ko-ko. Det er da fint å vite at det er vanlig å få sånne «crazy» tanker.

Løvemamma & Løvepappa 

Når vi venter barn og har en liten baby så er hjernen veldig fokusert på å passe på barnet. Jeg pleier å si at vi får en «Løvemammahjerne» eller en "Løvepappahjerne". Naturen har fylt oss opp med masse beskyttelsesinstinkter.

Kreativiteten spiller inn

Fordi vi er superopptatte av å passe på at babyen har det bra, så dukker det også opp tanker om det motsatte - at vi selv eller andre skader babyen. Det er hjernen som assosierer og blir litt kreativ.

Hjernen vår kan jo finne på ganske mye sprøtt. Bare tenk på alt mulig rart vi kan drømme for eksempel - rare, ekle, flaue og fæle ting som vi absolutt ikke ønsker skal skje eller har tenkt å gjøre i det virkelige liv. Så de skremmende tankene om babyen er litt som våkne mareritt.

Så selv om du får et bilde i hodet av at du feks slipper babyen din i gulvet, så betyr det ikke at du ønsker å gjøre det eller at det er sannsynlig at det kommer til å skje. Tvert i mot - dette bildet dukker opp fordi du er veldig fokusert på å holde babyen din godt i armene dine.

Ikke bli redd for egne tanker

Du trenger altså ikke bli redd for tankene dine eller tenke at du er i ferd med å bli gal. Det er lurt å minne seg selv vennlig på at det er Løvemamma-/Løvepappahjernen som jobber i høygir, la de skremmende tankene/bildene være og vende fokuset ditt tilbake til det du holder på med akkurat nå. Du trenger ikke skjemmes, du er ikke en dårlig mamma eller pappa.

Så trikset er å ikke bli redd sine egne tanker. For de er bare tanker!

Ps; det er lov å be om hjelp

Hvis disse tankene kommer samtidig med at du har det veldig vanskelig og føler deg nedstemt, så er det viktig å ta kontakt med helsestasjon eller fastlege. For noen foreldre kan tanker om å skade babyen dukke opp i forbindelse med en fødselsdepresjon og er et tegn på at man trenger hjelp til å få sortert tanker og følelser og finne ut hva som kan være til hjelp i en krevende livssituasjon.

Klem fra psykolog Ingvill

Skrevet av psykolog Ingvill Øvsthus

Følg meg på Instagram

Eller sjekk ut nettsiden min mammakurs.no

Vil du holde deg oppdatert - motta nyheter fra Foreldrelandsbyen

Legg igjen din e-post for motta informasjon om nye artikkler, webinarer og andre aktivteter.
Din e-post

Hvor du bor

Hva og hvor ofte vi sender ut informasjon

  • Artikkler om barn, foreldre rollen.
  • Informasjon om fordrag og webinarer som holder.
  • Informasjon og lokale aktiviteter.
  • 1-2 ganger i mnd.

Andre artikler

Hva trenger barn når noen i familien blir syk eller dør?

Når barn blir pårørende Mange familier opplever hvert år at en i familien får en sykdom, har en funksjonsnedsettelse, et rusavhengighetsproblem eller er i fengsel. Barn i disse familiene kalles bar...

Parforhold, foreldreskap og tilknytning

Dine verdier som forelder påvirkes av din oppvekst  Å gå fra å være to kjærester til å bli to foreldre sammen er en av de største overgangene et parforhold kan gå gjennom! Det hele kan ta relasjone...

Hvordan få til en god og trygg barnehagetilvenning

Majoriteten av norske foreldre har barnet sitt i barnehagen fra 1 års alder, og noen velger hjemmeomsorg. Det er du som forelder som bestemmer om barnet ditt skal i barnehage eller ikke, og når bar...

Foreldrelandsbyen lokalt

Foreldrelandsbyen  i ditt fylke, er et sted hvor du kan søke kontakt med andre, tilby og be om hjelp.  Du finner gruppen din ved å søke Foreldrelandsbyen i ditt fylke på Facebook.

I Foreldrelandsbyen er det rom for alle;
De som ønsker eller venter barn, de med småbarn, litt større barn, tenåringer eller voksne barn. 

Psykolog Janette Røseth

foredrag@2x

Foredrag

Livssorg I familien- når våre barn strever eller blir syk
2022-10-23